miercuri, 26 august 2009

Ce voi citi până se termină vara

Am hotărât, mai mult ca să mă automotivez, să scriu pe aici cam ce vreau să mai citesc după ce am terminat mama cărţilor, 650 pagini în engleză, perfecte, vă spun eu, pentru orice plictiseală estivală-" The Magus" de John Fowles-carte a cărui sfârşit m-a cam dezamăgit. De fapt întreaga ultimă parte m-a dezamăgit la ea fiindcă s-a dus naibii toata magia pe care o crease şi care mă făcuse să citesc 150 pagini pe zi în disperare. Dar, asta e, acum The Holy List:

1.Rodica Ojog-Brasoveanu-"320 de pisici negre"
2.Rodica Ojog-Braşoveanu-"Cianură pentru un surâs-Bună seara, Melania!"- de la Adevărul
3.Joe Simpson- "Umbre întunecate"- mai bine zis o termin
4.Antonio Lobos Antunes- "Ordinea naturală a lucrurilor"
5.Matei Vişniec- "Sindromul de panică în Oraşul Luminilor"
6.Mary Shelley-"Frankenstein"- să sperăm că nu e nasoală
7.Jerome K. Jerome- "Trei într-o barcă"
8.Petru Popescu-"Prins"- de la Jurnalul Naţional
9.Jane Austen-"Mândrie şi prejudecată"-cred că o să o caut la British Council pt că am hotărât că orice carte am posibilitatea să o citesc în limba de origine o să fac asta
10.F.M Dostoievski-"Idiotul"-să sperăm că rezist mai mult decât la "Crimă şi pedeapsă"
11.L.Rebreanu-"Adam şi Eva"
+când o termină ai mei de flendurit prin casă: "Confesiunile unui cafegiu" de Gh. Florescu

Şi, bineînţeles, trebuie să termin "Trei dinţi din faţă", pe care am tot lălăit-o. Iar azi am vrut să îmi comand nişte cărţi de la Polirom însă am amânat pentru când mă întorc de pe munte( 4 septembrie) ca să nu facă mama nişte binemeritate crize la vederea facturii.
Cărţile sunt:
a) "Băiuţeii" de Filip şi Matei Florian
b)"Degete mici" de Filip Florian
c) "Maestro" de Stelian Tănase"
d)"Firmin.Aventurile unei vieţi subterane" de Sam Savage
e)"Cartea şoaptelor" de Varujan Vosganian
f)"Regele alb" de Gyorgy Dragoman
+ceva ce am văzut la Librăria Eminescu şi am citit recenzii bune: Bora Cosic, "Rolul familiei mele în revoluţia mondială"

Dacă aveţi de gând să comandaţi ceva de la Polirom, e o promoţie ceva pe site în care vă scad 10% din preţul fiecărei cărţi, eu zic că merită.
Acum mă uit la ce am scris şi îmi dau seama că o să îmi ia să le citesc un an, dar hei, toţi putem visa...

sâmbătă, 8 august 2009

Am venit înapoi

Am avut o săptămână fulminantă prin Făgăraş şi chiar mă pot considera una din persoanele foarte fericite fiindcă am reuşit să fac creasta, m-am distrat, am mers muuuult de tot. Sunt aşa de încântată şi iar am sentimentul ăla de vacanţă continuă. Mi-am cam dat eu seama că trebuie, măcar până voi fi absolut obligată să mă angajez sau să fac ceva ce produce bani, să mă distrez al naibi de mult, să haiducesc fiindcă munţii chiar sunt ultimile locuri pe unde mai poţi da de viaţă adevărată, de oameni autentici, de distracţie ca la mama ei acasă. În momentul ăsta, întoarsă la Bucureşti, nu pot zice decât că îmi e dor de aerul perfect curat de la munte, de urcuşurile pe care nu le mai luam în seamă deja când îmi intram în ritm, de coborâşurile pe care în primele zile le aşteptam ca pe Crăciun, dar pe care în ultimile zile le uram deja fiindcă îmi aduceau durere de genunchi. Au fost momente când "suferinţa" de a urca era preferabilă "suferinţei" de a coborî, poate şi din simplul motiv că un pas în plus de coborâre însemna îndepărtarea de munte şi de perfecta armonie cu natura. Să vezi Bâlea de la Lacul Capra, maşinile pe Transfăgărăşan, să ai civilizaţia la o aruncătură de băţ şi să preferi să stai pe munte, cu apa la distanţă de un deal, cu mâncat la 5 grade celsius, cu nopţi în care cortul îti poate pica în cap de la vânt, asta înseamnă viaţă. Şi la sfârşitul unei zile extenuante să exclami în sac: "asta e viaţa adevărată" fiindcă te bucuri şi dacă prinzi un comentator bulgar de meciuri pe miniradioul pe care îl ai. Şi ştii că el e "acolo", locul de care te mai despart câteva zile de bucurii intense.
Şi promit că termin şi prima mea recenzie online, dar am trecut şi prin o şcoala de vară destul de obositoare, în care timpul mi-a fost drămuit.